TRANSKRANIEL MAGNETISK STIMULATION (TMS)

 

Depressionsbehandling uden bivirkninger
TMS er et alternativ eller supplement til antidepressiv medicin. 
Behandlingen er indtil videre kun godkendt i forhold til depression, angst og OCD. Verden over afprøves behandlingen dog i forhold til en række andre diagnoser som eksempelvis neuropatiske smerter.
Inden opstart og afslutning af behandlingen kommer patienten til en konsultation og vurdering hos psykiater.
Selve behandlingen gives 2 gange per dag i 15 dage, dvs. 3 uger undtagen weekenderne.

Hvad er TMS Therapy?
TMS Therapy er en ikke-invasiv behandlingsform, også kaldet rTMS (repetitive transcraniel magnetic stimulation) - eller på dansk gentagen transkraniel magnetisk stimulation, hvor magnetiske pulser bliver brugt til at stimulere nerveceller i den del af hjernen (et område i pandelappen), der kontrollerer humøret. Dette område er ofte underaktivt hos personer, der lider af depression. Gentagen stimulering af denne del af hjernen har vist sig at have en antidepressiv effekt. rTMS-behandling af depresion har været godkendt og anvende i USA siden 2008 og siden 2011 i Europa.

Hvem kan få behandlingen?
Voksne patienter som er blevet korrekt diagnosticeret af en psykiater og fundet egnet til rTMS-behandling. 
TMS er godkendt til behandling af:

  • Depression
  • OCD
  • Visse typer angst
  • Endvidere kan behandlinge eksperimentelt tilbydes til en rækkke andre diagnoser herunder patienter med neurogene smerter


Hvordan foregår behandlingen?
Under behandlingen sidder du komfortabelt i en stol med nakken støttende mod en vakuumpude, så dit hoved har bedst mulig støtte. Du får desuden en personlig hætte på hovedet, som sikrer, at den spole, der skal give de magnetiske pulser, bliver placeret det samme sted hver gang. Under behandlingen hører du en klikkende lyd og mærker en prikkende fornemmelse på hovedet. Du er helt vågen og du får ingen kramper.

Virkning
For mange patienter er depressionsbehandling med rTMS mere effektiv end antidepressiv medicin. Flere end 40 uafhængige kliniske studier med tilsammen flere end 2000 patienter viser, at rTMS er en effektiv behandling af svær depression. 

Bivirkninger
TMS-behandlingen giver ikke de kognitive bivirkninger, som ofte ses efter elektrochok-behandling og behandlingen kan på ingen måde sammenlignes med elektrochok-behandling. TMS-behandlingen er desuden uden de bivirkninger, der typisk forbindes med antidepressiv medicin. Nogle patienter melder om mildt ubehag eller hovedpine, men du vil typisk være i stand til at genoptage de daglige gøremål lige efter behandlingen.

Hvor længe varer effekten?
Mange patienter har kun brug for én komplet behandlingsserie (dobbeltbehandling 5 gange om ugen i 3 uger). Din psykiater vil eventuelt give dig vedligeholdelsesbehandlinger (en eller to sessioner) hver 4-6 måned eller en gange om året.